Artistul este ce face [...]. Am vrut sa fiu liber… și în libertatea pe care o doream intervenea și condiția asta: aş prefera să nu fiu nimic, dar să nu mă întrebe cineva cine sunt.
Mircea Milcovitch (n. 1941) – artist (sculptor și pictor) și scriitor de origine română, reprezentant al Școlii de la Poiana Mărului, „una dintre cele mai importante mişcări în pictura românească postbelică”. Studiază la Școala Tehnică de Arhitectură și la Institutul Pedagogic de Arte Plastice din București. De la finele anului 1968 se stabilește în Paris, urmând calea exilului.
În Franța, descoperă fascinantul univers al sculpturii, căruia i se dedică în întregime, primind, de altfel, în 1977, Premiul Fénéon al Academiei din Paris pentru contribuția sa în acest domeniu. Lucrările sale sunt expuse în muzee din întreaga lume, precum și în numeroase colecții particulare, opera sa artistică bucurându-se de recunoaștere internațională. Pentru tabernaculul Bisericii Saint-Germain-des-Prés din Paris, Mircea Milcovitch crează doi „Îngeri” din marmură de Carrara.
De la sosirea în Paris, studiază filosofia, simbolismul și teologia ortodoxă. Publică în domeniile amintite o serie de studii și eseuri: în 1991 apare cartea intitulată „Des Symboles Universels à la Spiritualité Chrétienne” (Retz, Paris), în 2002 publică eseul „Le Combat Spirituel au Xxe siècle” în Hybris, iar în 2013 apare la Éditions Romaines eseul de antropologie biblică „Le Grand Mystère”. În 2012 publică „Journal d’Exil” la Editura Amalthée.
În 2018, Mircea Milcovitch donează Muzeului Cărții și Exilului Românesc de la Craiova un fond documentar și artistic de o valoare inestimabilă. Printre numeroasele obiecte de artă donate, se remarcă ineditul și importanța sculpturilor („La Reine”, „Le baiser de la terre”, „Envol”, etc.), precum și a serigrafiilor („Aurore: opus 273”, „Genèse: opus 266”, „Hermès 15: opus 231”, „Le chemin: opus 271”, etc.).
Referințe: Români din Paris, Louis Monier, Basarab Nicolescu (ed.), trad. în limba română de Lucian Dindirică, Paris: Éditions Michel de Maule, 2017, p. 100; Ambasador fără graniţe. Mircea Milcovitch, un artist român la Paris, articol disponibil la http://stiri.tvr.ro/ambasador-fara-granite--mircea-milcovitch--un-artist-roman-la-paris_68326.html#view; Muzeul Cărții și Exilului Românesc, proiect important al Bibliotecii „Aman”, articol disponibil la https://www.gds.ro/Bani-afaceri/publireportaj/2018-08-01/muzeul-cartii-si-exilului-romanesc-proiect-important-al-bibliotecii-aman/.